ett bra recept


Jag vill dela med mig av ett recept på matbröd som jag fick av min makes farmor.
Det passar bra såhär till julbordet eftersom man kan sätta i nötter eller russin om man vill:)

sätt på ugnen 175*
Jag har varmluftsugn men stänger av den och använder den "vanliga". Brödet har en tendens att bli lite hårt annars.

8 dl Mjöl
8 dl grahamsmjöl
12 dl rågmjöl
8 tsk bikarbonat
4 dl sirap
1,6 l filmjölk

ev. tillsätt russin eller nötter

blanda allt i en bunke. fyll därefter brödformar till hälften.
grädda i nedre delen av ugnen
1,5 h i ugnen

riktigt mysigt och mättande bröd!

ha en trevlig dag!!!

Att känna sig vacker!


För tre månader sedan fick jag en son. Och, det syns på min kropp. Det må så vara. Men det bli inte mycket tid till att göra sig fin. Jag längtar tills jag får gå till en frisör och klippa till min lugg och kanske klippa upp håret lite.
Jag längtar tills jag kan ha klänningar och mina fina underbara skor som bara står och ropar i garderoben.

Jag är en sucker för 50-tals klänningar och helst då riktiga, inte replicas. Det ska kännas på tyget och dragkedjan ska vara ordentlig. Tänk om jag hade råd att köpa alla de där klänningarna jag ser på e-bay. Jag kan ju fortsätta drömma.

Känslan att ta på sig en klänning från 50-talet är underbar, utan att överdriva. Att få göra en snygg uppsättning i håret och ta på sig nylonstrumporna, självklart med sömm där bak, och till sist det röda läppstiftet. När jag står framför spegeln då, då känner jag mig vacker. Hur jobbigt vardagen än må vara.

Men nu är det så, att det går ju inte varje dag. Kanske billigast så?Att inreda och renovera!

Vårt hus är från 1957, eller egentligen 52 men det stod färdigt för drift som det heter 57. Och de har vart mycket att göra på det. Och det är fortfarande massor massor kvar. Allt får ta sin tid, det viktiga är att inte renovera sönder, varken huset eller sig själv. Vi har tagit rum för rum. Och just nu är det trappen till övervåningen som är nästa projekt. Vir gör det lätt för oss och slår panel, lite vit färg och nån tavla. De blir säkert jättebra.

Som mammaledig blir det inte mycket annat än att ta hand om en bebis och försöka hålla undan allt som dras fram under dagen. Att åka in till stan för att shoppa orkar jag absolut inte med. Då är det tur att det finns internet.
jag har massor med favoritbutiker på nätet och hemsidan Retromega är jättebra för er som vill hitta sånt som rör 50-tal och rockabilly.

en sak jag iallafall ska ta tag i är att måla om en av väggarna i köket. Det blir nån turkos färg, antagligen nån rätt ljus variant.

Om några år tänke vi bygga om köket.  I vårt hem är det så att mannen lagar maten, jag gr det förvisso ibland, men det smakar 100 gånger bättre när han lagar mat. Jag står för bakningen, av både fika och matbröd. På senaste har det blivit rätt mycket kul. Men jag har dåligt med ideér nu. Har ni nått förslag så maila mig:)

 

Jag drömmer om ett kök i rutigt rött, men min man drömmer om ett lantkök med tegel. Kommer vi kunna mötas på mitten??


leksaker...var de inte lite bättre förr??


och så är julen snart här, vad ska man köpa i julklapp till sin lilla son? Han är ju bara 4 månader då julen infaller. Jag vet, för det har jag sett på bilder, att jag gillade speldosor. Ni vet, sådana man snurrade på och så spelades en trudilutt upp, med ett rätt trist metaliskt ljud då den var helt i plåt. Jag sjöng på min påhittade engelska ståendes i barnmatstolen vid köksbordet och höll låda inför hela familjen....Det vill jag att min son ska få göra också...så en sån ska han ha.

jag hade även en snurra, den minns jag faktiskt allra mest. Såg att den fanns att köpa på Åhléns faktiskt för en rimlig summa. Även den var i plåt.
Farfar hade en massa gamla leksaker i plåt kvar när jag var barn. Han hade sparbössa i form av en apa som svalde ett mynt om man drog i svansen.  Jag och mina yngre tvillingbröder hade fruktansvärt roligt med den där. Till slut var den dock smällfylld med mariekex. Jag har letat som en sårad efter en likadan på internet men det enda jag funnit var en negerbössa. Får jag säga så? Kanske ska säga mörkhyadbössa?

Från mig om min man blir det nog leksaker i trä. För resten av släkten lär nog köpa leksaker i plast. Hoppas de tittar på CE märkingen så inte leksakerna innehåller en massa gifter. Sånt ska man tänka på, fick jag läsa mig till i tidningen här om dagen. Man lär sig alltid nått nytt.

Nu ska jag krypa till kojs!!

Välkommen till Himla Retro!!!Så..vad ska denna blogg handla om,lätt och slätt,retro och allt som har med retro att göra. Allt från inredning till baking. Och lite till.

Jag älskar teakmöbler, hade min kära man tyckt samma sak hade jag haft teakmöbler i hela huset. Men jag nästlar in lite teakmöbler här och där. En möbel jag är på jakt efter nu är ett vitrin till köket. Detta måste inte vara i teak, men gärna ett äldre skåp.

Jag håller även på med att sy lite 50-tals klänningar, antingen syr jag dem åt mig själv eller så säljer jag dem. Det bestämmer jag när jag sytt klart dem.

Bakning ligger mig varm om hjärtat. Kan bero på att både min mamma och farmor låtit mig stå vid bakbordet och titta på. Som barn åt jag väl mest deg. Äter fortfarande av degen eller smeten, men idag kommer faktiskt mycket gott ur ugnen oxå:)
Jag försöker ta vara på recept från de äldre, recept som ligger i de gamlas gömmor. Recept från min farmor och min makes farmor tillhör favoriterna.

jag ska försöka uppdatera bloggen så ofta jag kan. Men i första hand ska jag vara den lilla mamma jag är.

ta hand om er...

<

RSS 2.0